Usenet uitproberen: denk aan de wetgeving

We horen er hier nog niet heel veel over: Usenet. Dit is een netwerk met verschillende nieuwsgroepen dat niet zichtbaar is op het wereldwijde web. Via dit netwerk kun je eenvoudig bestanden van hoge kwaliteit downloaden, zoals films, series en muziek. Wil je Usenet uitproberen? Houd dan wel rekening met de vernieuwde wetgeving.

De huidige downloadwetgeving

Inmiddels is de downloadwetgeving gewijzigd en dit kan nadelen met zich meebrengen als je downloadt via Usenet. Het is illegaal geworden om auteursrechtelijk beschermde bestanden uit illegale bron te downloaden. Als je via Usenet bestanden download, zijn dit vaak bestanden die niet rechtenvrij zijn. Dit is dus meestal illegaal.

Sancties

Op dit moment is de kans op sancties nog klein, aangezien Stichting Brein zich nu voornamelijk bezighoudt met het opsporen van aanbieders van illegale content. In de toekomst zullen zij zich naar alle waarschijnlijkheid echter ook gaan richten op downloaders van illegale bestanden. Houd hier dus rekening mee als je gebruikmaakt van Usenet en via dit netwerk bestanden download die niet rechtenvrij zijn.