Hoe moet je een AED gebruiken?

Je hoopt waarschijnlijk dat het nooit nodig is, maar er kan zomaar een dag komen dat het wel moet: een AED gebruiken. Een AED is een Automatische Externe Defibrillator waarmee je iemand kunt reanimeren na een hartstilstand. Wanneer je werkzaam bent binnen een bedrijf kun je ervoor kiezen om te leren hoe je een AED moet gebruiken. Op het moment dat een collega een hartstilstand krijgt kun jij snel handelen en wellicht een leven redden. Hoe sneller iemand met een hartstilstand behandelt wordt, hoe meer kans deze persoon heeft om het te overleven. Het is dus van groot belang om te weten hoe een AED werkt.

AED gebruiken: zo werkt de defibrillator

Er zijn diverse AED’s in Nederland: qua uiterlijk kunnen ze er anders uitzien maar de werking is hetzelfde. Een AED heeft twee elektroden die op de borst van het slachtoffer geplakt kunnen worden. Hiermee wordt de huidige staat van het hart geanalyseerd. Bij een ventrikelfibrillatie of ventrikeltachycardie moet het hart gedefibrilleerd worden. De elektrische schok van de AED moet ervoor zorgen dat het hartspierweefsel gaat ontladen. Zo moet het hart weer normaal gaan kloppen.

Het is een aanrader voor iedere BHV’er om eens een kijkje te nemen bij de AED’s in de buurt om te weten waar ze zich bevinden en hoe ze eruit zien. Tijdens een BHV cursus leer je hoe je een AED moet gebruiken en wat de juiste stappen zijn die je moet ondernemen in het geval van een hartstilstand. Zo kun je een levensreddende handeling verrichten.