Gebruik een waterpomp voor de perfecte moestuin!

Met de stijgende prijzen in de supermarkt komt het steeds vaker voor dat mensen hun eigen voedsel gaan verbouwen. Lekker verse biologische producten van eigen land, dat willen we allemaal wel. Het is echter de kunst om je moestuin goed te onderhouden. Het gebruik van natuurwater speelt hier een grote rol in. In kraanwater zit kalk en dit kan ervoor zorgen dat de pH-waarde van de grond te hoog wordt, waardoor je groenten niet goed groeien. In natuurwater zitten juist goede voedingsstoffen voor je planten. Met een waterpomp kun je gemakkelijk met natuurwater je moestuin bewateren.

Hoe werkt een waterpomp?

Een waterpomp haalt het water uit een externe bron (zoals een kanaal, rivier, sloot of tank) en perst het met een hoge druk naar de gewenste bestemming. Er zijn pompen die je naast de bron plaatst en die het water aanzuigen, en pompen die je in het water plaatst. De zelfaanzuigende waterpompen kunnen het water tot een diepte van 8 meter oppompen. Ligt het water dieper? Dan heb je een bronpomp nodig. Deze plaats je in het water en kunnen het water tot een grote diepte oppompen en met een hoge druk naar de sproeiers brengen. 

Wanneer je geen waterbron in de buurt heb, zou je ervoor kunnen kiezen om een gat in de bodem te laten slaan/boren, waardoor je met een waterpomp het grondwater aankan. Je moestuin zal in volle bloei staan door het gebruik van natuurlijk water.

Welke waterpomp heb ik nodig?

Waterpompen zijn in verschillende soorten en maten. Om een geschikte waterpomp voor jouw situatie aan te schaffen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee dient te houden. 

  1. Als eerste is het belangrijk na te gaan of je een waterbron tot je beschikking hebt.
  2. Je dient een keuze te maken of je een waterpomp wil voor ‘op het droge’ of die juist onderwater zijn werk doet. 
  3. Ook de soort bron is van belang voor de capaciteit van de waterpomp. Als je met opgevangen regenwater uit een regenton je tuin wil beregenen heb je een pomp met een minder grote capaciteit nodig (beregeningspomp), dan wanneer je het water uit een bron haalt waar het water niet opraakt. Gebruik je een ‘sterke’ pomp voor een regenton? Dan is binnen een paar minuten de regenton leeg.
  4. Verder is het belangrijk na te gaan of je met een druppelslang gaat werken, of met sproeiers die non-stop aan blijven staan. Is het nodig dat jouw waterpomp automatisch aan en uit springt (handig bij bijvoorbeeld een handsproeier) of zet je die handmatig aan en uit?
  5. Hoeveel sproeiers wil je op de pomp aansluiten? Hoe meer sproeiers, des te sterker de pompcapaciteit dient te zijn.
  6. Wil je de pomp een korte tijd laten draaien, of is het nodig om de pomp langer dan 3 uur aan te hebben staan? Niet alle pompen kunnen het aan om langer dan 3 uur aaneengesloten te blijven werken.
  7. Gebruik je een bron waar het water op kan raken? Zorg dan dat de pomp beschikt over een droogloopbeveiliging. Dit is een systeem die ervoor zorgt dat de pomp automatisch stopt als er geen water meer in de bron aanwezig is. Gebeurt dat niet, zal het water de pomp niet meer gekoeld houden, waardoor de pomp oververhit raakt en kapot gaat. 

Als je een antwoord op deze vragen hebt, dan kun je makkelijk een geschikte waterpomp vinden voor de start aan jouw perfecte moestuin!